Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Παραδοσιακές ελληνικές συνταγές ! [Εν. 1η]


Και τώρα λίγη ακόμη πρακτική....
στους τρόπους σύνδεσης των προτάσεων.

Προτείνετε τις δικές σας συνταγές!


Τυρόπιτα

Υλικά
φύλλο κρούστας: 500 γρ.
φέτα: 300 γρ.
μυζήθρα: 300 γρ.
κεφαλογραβιέρα: 200 γρ., τριμμένη
γάλα: 1/2 λίτρο
αυγά: 5
δυόσμος: 2 κουταλίες της σούπας, ψιλοκομμένος
σόδα αεριούχα (αναψυκτικό): 200ml
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
βούτυρο γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, λιωμένο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση
Αλείφετε το ταψί με λάδι και βούτυρο και στρώνετε 4 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι. Τρίβετε τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε στο μείγμα το δυόσμο και τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
Ρίχνετε στο ταψί μια ποσότητα από το μείγμα του τυριού και σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο σουρωμένο. Συνεχίζετε με μείγμα τυριού και πάνω από αυτό στρώνετε άλλο φύλλο. Τέλος, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα τυριού, καλύπτετε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα και πασπαλίζετε με λάδι και βούτυρο.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε στο φούρνο για να ψηθεί στους 200 °C για 40’. Την περιχύνετε καυτή με τη σόδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20’, μέχρι να απορροφηθεί η σόδα και να φουσκώσει.


Καρυδόπαστα

Υλικά
αυγά: 4
ζάχαρη: 4 κουταλιές της σούπας
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 1 φλιτζάνι
κανέλα σκόνη: 3 κουταλάκια
βούτυρο: 220 γρ. λιωμένο
καρύδι: 1 φλιτζάνι, χοντροκοπανισμένα

Για το σιρόπι και το γαρνίρισμα
ζάχαρη: 1 1/4 του φλιτζανιού
νερό: 1 φλιτζάνι
λεμόνι: 1/2 ο χυμός και η φλούδα


Εκτέλεση
Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 23 εκατ. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με την κανέλα, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα, και κατόπιν προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και την καρυδόψιχα.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε στους 180 °C για 40΄. Το αφήνετε στο φούρνο και ετοιμάζετε το σιρόπι. Αναμειγνύετε σε μικρό κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, προσθέτετε τη φλούδα και το χυμό του μισού λεμονιού, βράζετε για 7-8΄. Περιχύνετε το γλυκό με το σιρόπι αφού αφαιρέσετε τη φλούδα λεμονιού.
Για να σερβίρετε, κόβετε την καρυδόπαστα σε τετράγωνα κομμάτια.